Gisteren vierden Manlief en ik onze huwelijksverjaardag. Negen jaar geleden zeiden we voor het eerst ‘ja’ tegen elkaar en precies twee jaar later verzilverden we deze ‘ja’ in een boterbriefje op het gemeentehuis. Op een ijskoude woensdagnamiddag met onze familie en beste vrienden erbij. Jaarlijks vieren we dit door er met ons tweetjes een paar dagen op uit te trekken. Heerlijk, zo even terug naar het kinderloos tijdperk! We vertoefden in het fantastische Gent in deze al even fantastische bed-and-breakfast, een tip van deze fantastische blogster ;-). Maar hoe heerlijk het ook is, ik ben altijd blij als we die twee prutsen weer in onze armen mogen sluiten.
Eerder deze week was Kleine Pruts dus jarig, en ik realiseer me dat ik nog over het één en ander moet bloggen. Zoals daar is: dé taart! De ‘echte’ taarten laat ik over aan de specialisten. Niemand kan zo’n goeie chocomousse/chantillyroom-taart en zo’n lekkere kriekenvlaai maken als onze bakker.
Een gateau is echter een ander verhaal. Een gateau vraagt aandacht en vooral veel liefde. En wie kan hier nu meer liefde instoppen dan de mama van de jarige?
Je begint met de biscuit te bakken. Je kan ook cake gebruiken als basis, maar als je deze gaat vullen met crème-au-beurre of -zoals ik doe- met witte ganache room, wordt het naar mijn smaak iets te zwaar. Zelf kies ik dus voor biscuit als basis en ik maak deze op volgende manier:
Roer 4 eierdooiers en 250g fijne suiker goed door elkaar. Doe er lepel per lepel vervolgens 10 eetlepels lauw water bij. Goed kloppen tot een schuimige massa. Voeg hier 200g gezeefde bloem en een half pakje bakpoeder (10g) toe. Zet als laatste 4 stijfgeklopte eiwitten onder deze massa. Opgelet: nu niet meer te hard roeren, maar eerder de eiwitten eronder ‘scheppen’. Anders roer je de ingeklopte luchtbellen er weer uit.
Doe dit beslag in een ingevette springvorm en laat dit 45 minuten bakken in een hetelucht oven op 150°C (180°C in een gewone oven). Pas als de biscuit afgekoeld is uit de vorm halen.
Vervolgens ga je deze biscuit vullen, want zo is dit maar wat droog. Je snijdt deze overlangs in twee. Ik doe dat gewoon met een groot mes. De buitenkant wordt weer volledig bekleed, dus uiteindelijk zie je dat niet als je niet perfect recht snijdt. Als vulling maak ik boterroom o.b.v. witte ganache: breng 2dl slagroom aan de kook. Breek 200g witte chocolade in stukjes en doe ze in een kommetje. Giet de kokende room over de chocolade en roer tot alles opgelost is. Laat alles afkoelen. Roer 250g roomboter tot room en mix hieronder het afkoelde room-chocolademengsel. (Dit recept heb ik trouwens uit het boek van de Koekjesfee.) Doe een dikke laag van deze room tussen de biscuit en besmeer de hele biscuit langs de buitenkant ermee. Zet vervolgens in de koelkast om af te laten koelen. Zo wordt de buitenkant wat harder en is het niet zo’n knoeiboel als je de rolfondant erover gaat draperen.
En dan het leukste: decoreren. Bij onze maalder kan je gekleurde rolfondant kant-en-klaar kopen. Je kan witte rolfondant ook zelf kleuren, maar om een echt felle kleur te krijgen -zoals het oranje hier- heb je toch wel erg veel kleurstof nodig. Tja, dat decoreren dat doe je naar smaak en inspiratie. Je begint met een grote plak die de hele taart bedekt. Hier kan je een filmpje vinden dat je precies uitlegt hoe je dat moet doen. De platte onderdelen ‘plak’ ik vast met een mengsel van bloemsuiker met een paar druppels water. Nijntje is hier iets ‘dikker’ uitgevallen dan eigenlijk de bedoeling was.
Kleine Pruts heeft er zelf niet van gegeten. Zoals ik al eerder zei, is ze geen zoetebek. Grote Pruts echter des te meer. Dit is de enige taart die hij lust. Mijn opdracht tegen zijn verjaardag? Een Star Wars versie maken. Oké, ik heb nog tot eind januari hiervoor. Iemand ideeën?
Waar je de korrelige structuur op de taart ziet staan, staat eigenlijk ‘Kleine Pruts’ ;-).
Die is mooi geworden! Volgende week maken wij er hier ook ééntje voor ons oudste zoontje dat 3 wordt. ‘k Heb vorige week al eens geoefend met de cupcakes voor de traktatie op school en dat ging goed. Echt leuk materiaal hé, die rolfondant!
Die is goed gelukt zeg! Bedankt voor het recept!
E,n proficiat met jullie huwelijksverjaardag! Ik ben blij dat Simon Says is meegevallen, anders had ik me wel schuldig gevoeld…
*jaloers*
Supergoed gelukt, zeg! Ik heb er vorige week ook een gemaakt, maar hier hebben wij geen “maalder”? Wat is dat eigenlijk? Dus moest het met marsepein, en dat ik toch niet zo eenvoudig hoor…
@miss puntkomma: een maalder is eigenlijk de kleinhandelaar van de grotere Aveves en dergelijke. Vroeger werd daar het graan nog tot bloem gemalen. Vandaar de naam. Nu worden er allerlei soorten bloem en andere bakmaterialen (+ compost + diereneten…) verkocht.
Mijn eerste probeersels waren ook met marsepein. Rolfondant werkt echt veel fijner en gemakkelijker.
Heel heel mooi en lief!
Waw! *onder de indruk* Kunnen we een bestelling plaatsen? 😉
Op de blogmeet zo ene meebrengen? 😉
@liesel: deal! Dat zal dan mijn bijdrage zijn aan het eten 😉
gefeliciteerd….en gefliciteerd….dit zijn hoogtijdagen. De taart is idd SCHITTEREND!
Fijne dagen jullie…
Gefeliciteerd! Taart ziet er super uit trouwens..
[…] Volgens dit beproefde recept. […]
Ziet er heerlijk uit, van harte!